Het Uluru / Kata Tjuta National Park ligt in het Australische Noordelijk Territorium, in een gebied in het centrum van het land dat ook wel het Rode Centrum genoemd wordt. Het is vooral bekend vanwege de rots Uluru. Het park beschikt over twee bijzondere geologische attracties, de Uluru (Ayer’s Rock) en de Kata Tjuta (The Olgas). Daarnaast is het een heilige plek voor de inheemse Anangu die al tienduizenden jaren het gebied bewonen.
Het park
Het Uluru-Kata Tjuta National Park is 132.566 ha groot en ligt ca. 440 kilometer ten westen van Alice Springs in het Red Centre van de Australische deelstaat Northern Territory. U bereikt het via de Stuart Highway en de Lasseter Highway. Het park is het hele jaar geopend. Het werd in 1958 gesticht en kreeg in 1987 een plaats op de Werelderfgoedlijst. Alle toeristische accommodaties in de vorm van hotels en campings bevinden zich even buiten het park in Yulara op 20 kilometer ten noorden van Uluru. Hier vindt u ook een vliegveld en een bezoekerscentrum.
Uluru (Ayers Rock)
De reusachtige zandstenen monoliet Uluru, die oprijst boven een onafzienbaar, met rode aarde bedekt en volkomen vlak woestijnlandschap, is een van Australië's bekendste bezienswaardigheden, een hoogtepunt dat absoluut niet mag ontbreken in uw Australië-programma. Uluru, waarvan wordt aangenomen dat hij minstens 600 miljoen jaar oud is, is 348 meter hoog, 9,4 kilometer in omtrek en een van de grootste vrijstaande rotspartijen ter wereld. In feite is maar een klein deel van de rots zichtbaar: verreweg het grootste deel ligt diep in de aarde verscholen. U hebt ongetwijfeld wel eens een afbeelding van Uluru gezien, maar als u oog in oog met deze reus komt te staan, raakt u gegarandeerd diep onder de indruk.
Culturele betekenis Aboriginals
Uluru is van grote spirituele en culturele betekenis voor de Aboriginals, die hier al minstens 10.000 jaar wonen. Zij zijn eigenaar van de rots en het omliggende land. Volgens hun traditie was de wereld in de begintijd vormeloos en woest. Met de komst van voorouderlijke wezens veranderde dat: zij vormden het landschap met zijn vormen, kleuren en begroeiing. Geen wonder dat Uluru een heilige plaats is voor het Anangu-volk, dat in samenwerking met de Australische overheid voor het beheer zorgt. Bijzonder aan Uluru zijn de kleurschakeringen: donkerrood bij zonsopkomst via oranje naar paars en grijs later op de dag. De naam Ayers Rock werd in 1873 gegeven door ontdekkingsreiziger William Christie Gosse uit eerbetoon aan sir Henry Ayers, premier van South Australia tussen 1863 en 1873.
Een van de attracties van Uluru is een klim naar de top: deze is 1,6 kilometer lang en duurt ca. 2 uur. De klim is niet zonder gevaar, met name op plekken buiten de gemarkeerde route en als het rotsoppervlak nat is. Overigens is in de ogen van de Anangu een beklimming in strijd met de voor hen heilige status van Uluru. Een goed alternatief is een al dan niet begeleide wandeling aan de voet van de rots langs vreemd gevormde ravijnen, grotten, poelen en rotstekeningen. Een wandeling rond de hele rots neemt ca. 4 uur in beslag.
Grottekeningen
De grottekeningen in Uluru is het bewijs van hoe culturele kennis en Tjukurpa-verhalen van generatie op generatie zijn doorgegeven.
Op de grottekeningen in het park bestaan uit vele lagen met afbeeldingen, symbolen en figuren over elkaar heen geschilderd. Dat komt omdat dezelfde plekken al tienduizenden jaren voor Anangu-onderwijs worden gebruikt.
De rotsoppervlakken zijn als een schoolbord dat een leraar heeft gebruikt om een les te illustreren, en alleen degenen die de les bijwonen kunnen de achtergelaten aantekeningen volledig ontcijferen.
Anangu maken nu zelden nieuwe rotskunst. Zij gebruiken echter nog steeds de oude rotskunst en zandtekeningen (samen met schilderijen op doek) om scheppingsverhalen te onderwijzen en de voortzetting van kennis te verzekeren.
Hoe oud zijn de grottekeningen
Het is uiterst moeilijk om de rotskunst bij Uluru nauwkeurig te dateren. Koolstofdatering kan alleen de leeftijd van de rots en de voor de pigmenten gebruikte materialen vaststellen, en niet die van de schilderingen zelf.
Er wordt echter aangenomen dat er al minstens 30.000 jaar mensen in de Uluru-regio wonen. De rotskunst is een belangrijk historisch en wetenschappelijk verslag van de menselijke bewoning in dit gebied.
Kata Tjuta (The Olgas)
Dit is een complex van 36 koepelvormige rotsen, van elkaar gescheiden door ravijnen en kloven, op ca. 27 kilometer ten westen van Uluru. De naam betekent “veel hoofden” in de taal van de Aboriginals.
Men veronderstelt dat Kata Tjuta ooit uit één enkele monoliet heeft bestaan, die veel groter was dan Uluru. Erosie door wind en regenwater heeft gezorgd voor de huidige vorm. De hoogste rotskoepel is Mount Olga, met 546 meter bijna 198 meter hoger dan Uluru. Geologisch gezien zijn de beide formaties totaal verschillend, niet alleen qua vorm, maar ook in samenstelling en textuur.
Ook Kata Tjuta is van groot belang voor de Aboriginals, met name voor het Anangu-volk. Mount Olga is in 1872 door ontdekkingsreiziger William Ernest Powell Giles vernoemd naar de toenmalige koningin van Spanje.
Een bezoek aan Uluru wordt altijd gecombineerd met een bezoek aan Kata Tjuta. U kunt er een wandeling maken door de diepe en smalle Olga Gorge, tussen Mount Olga en de iets lagere Mount Wulpa. Ook de wandeling door de “Valley of the Winds” (4 kilometer, ca. 2 uur) behoort tot de hoogtepunten.
Wat te doen
Wandelen
Neem de tijd om de natuurlijke schoonheid en rijke cultuur van Uluru-Kata Tjuta National Park op te snuiven.
Van adembenemende rotsformaties tot eindeloze vergezichten, van torenhoge koepels tot ongelofelijke spleten en rotskunstschilderingen, deze wandelroutes zijn de ideale manier om de verborgen kenmerken van het park te ontdekken.
De meeste paden zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers en variëren van gemakkelijk tot matig.
De Uluru Base Walk
Wandelen rond Uluru is uw beste kans om in contact te komen met de rots en zijn verhalen te leren kennen. De Uluru Base Hike is ongeveer 10 km lang en brengt u rond de hele omtrek van de rots. U kunt de hele Uluru base walk doen, of je concentreren op een of meer van de delen, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, je fitnessniveau en het weer.
De Mala Walk
Bezoek oude campsites, leer over ceremonies en overgangsrituelen, en ontdek hoe Anangu het dagelijks leven leidden. Deze wandeling gaat van de Mala parkeerplaats naar Kantju Gorge. Ga de grotten in waar de Mala mensen kampeerden toen ze voor het eerst bij Uluru aankwamen en bekijk de keuken grot waar ze hun maaltijden bereiden. Het Mala volk zijn de voorouders van de Anangu, en hun verhaal is een van de belangrijkste verhalen van Tjukurpa.
Walpa Gorge walk
Walpa Gorge binnenwandelen is als het betreden van een oude tempel die door de natuur is gemaakt. Dit gebied is een toevluchtsoord in de woestijn voor planten en dieren. De ingang van de kloof is in de late winter versierd met trossen roze madeliefjes. In het ravijn loopt het rotsachtige pad zachtjes omhoog naar een seizoens stroompje, langs zeldzame planten en eindigend bij een bosje speerhout.
Ontdek meer
Kom een stap dichterbij uw droomreis
Er is meer mogelijk dan u denkt!
Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.
Contact
Ontwerp uw droomreis wanneer het u uitkomt: overdag of 's avonds, doordeweeks of in het weekend, bij ons op kantoor of bij u thuis. U kunt ons telefonisch bereiken tot 21:00 uur.