Ga op een culinaire reis en ontdek de heerlijke Australische keuken en wijnen. Proef lokale Australische producten en gastronomische smaken. Het is een moderne mix van internationale keukens. Gecombineerd met wijnen van wereldklasse, ambachtelijk gebrouwen bier, cider en whiskey. Huisgemaakte producten van de markt, zelf verbouwde groenten en tropische vruchten. De beste oesters ter wereld en ga zo nog maar even door.
Geniet van fish en chips op de Australische manier, aan het strand. Proef wijn in de wereldberoemde Barossa-vallei. Brunch in een café onder schaduwrijke bomen in Saint Kilda. Geniet van een barbecue in het park. Proef de beste zeevruchten van Australië. Wat uw voorkeur ook is, Australië heeft elke smaak iets te bieden.
Wat houdt de Australische keuken in?
Wanneer u door Australië reist, zult u allerlei nieuwe smaken ontdekken en verleid worden allerlei gerechten te proberen. Van authentieke Australische ingrediënten en de plaatselijke favorieten tot verrassende combinaties van Australische chef-koks die de lokale producten echt tot hun recht laten komen. We hebben een aantal van de meest populaire en een paar minder bekende gerechten voor u op een rijtje gezet.
Oorspronkelijke Australische ingrediënten
Wilt u de echte authentieke Australische smaken proeven? Er zijn een aantal zeer speciale ingrediënten die uniek en typisch Australisch zijn. Voeg ze tijdens uw reis door Australië toe aan uw gerechten en beleef een heuse Australische infusie van uw menu. We hebben er een aantal voor u op een rijtje gezet:
- Bush tomatoes
- Wattle seeds
- Finger lime
- Kakadu plum
- Lemon myrtle
- Quandong
- Sea Parsley
- Snowberries
- Warrigal Greens
Traditioneel - Bush ‘tucker’
Al meer dan 40.000 jaar gebruiken inheemse Australiërs het land om zichzelf voedsel te voorzien. Aboriginals leefden op een eiwitrijk dieet, ook wel ‘bush tucker’ genoemd. Ze gebruikten speciale, zelfbedachte technieken om zich van voedsel te voorzien. Wanneer de mogelijkheid zich voordoen, raden wij u echt aan om tijdens uw reis door Australië inheemse gerechten te proeven.
Insecten, zoals larven waren ook altijd een populair onderdeel van het Aboriginal dieet. Vandaar ook dat deze kleine beestjes ook vaak te zien zijn op schilderijen van Aboriginals. Ze waren het meest voedingsrijke eten dat in de woestijn te vinden was en daarom een belangrijk hoofdbestanddeel van het dieet. Leer meer over ‘bush tucker’ tijdens een excursie met een van onze lokale gidsen. Ze laten u graag kennismaken met hun deel van de wereld.
Lokaal verbouwd
Wist u dat Australië een groot deel van zijn producten zelf verbouwd en exporteert? Australische boeren zijn trots op hun producten. Een aantal van de belangrijkste gewassen die in Australië worden verbouwd zijn onder meer:
- Tarwe
- Rijst
- Rietsuiker
- Katoen
- Grove granen (gerst, haver en maïs)
- Oliehoudende zaden (koolzaad, zonnebloemen, sojabonen en pinda's)
- Peulvruchten(kikkererwten en lupinen)
- Groenten en fruit
Lokaal geteelde fruitsoorten zijn onder andere tropische vruchten, zoals mango's, passievruchten, papaja, lychee, drakenfruit en ananas. Ga erop uit en proef de door zon overgoten lekkernijen van Australië.
De Australische barbecue
Barbecueën is een deel van het Australische dagelijks leven. Het is helemaal geïntegreerd in de levensstijl en wordt doorgaans afgekort met ‘barbie’. Vooral in de zomer staat de barbecue regelmatig aan. De biefstuk, worstjes (ook wel ‘snags’ genoemd), lamsbout en rissoles (een soort hamburgers) worden met liefde bereid, vaak vergezeld door een koud biertje. Maar de barbecue is niet compleet zonder verschillende salades, sauzen, brood en verse vis.
Ook bij de ingang van bouwmarkten wordt de barbecue wel aangestoken voor een ‘sausage sizzle’, waar u een broodje worst met ui kunt kopen. Een sausage sizzle vindt vaak in het weekend plaats en wordt ook wel gebruikt voor het inzamelen van geld voor een goed doel.
Wilt u tijdens uw reis ook barbecueën in Aussie-style? In het hele land vindt u barbecues die u gratis kunt gebruiken. Vindt een schaduwrijke plek, spreid een picknickkleed uit, ontkurk de wijn en het genieten kan beginnen!
Australische favorieten
Australiërs zijn trots op de producten die zij als typisch Australisch beschouwen, zoals:
- Vegemite
- Tim tams
- Pavlova
- Lamingtons
- Fish & chips
- ‘Pie’ met vlees
- Barramundi vis
- Chicken parmigiana
- Damper, traditioneel Australisch brood
- Anzac koekjes
- Macadamia noten
- Calamari met zout en peper
Uit eten
Bent u klaar voor een culinair avontuur in Australië? Met zo’n ruime keus aan vernieuwende combinaties, bekroonde gerechten, unieke locaties en smaak ervaringen, wordt het nog lastig om te beslissen waar u moet beginnen!
Wanneer u in Australië uit eten gaat, ziet u op het raam van sommige restaurants ‘BYO’ staan. Dit staat voor "Bring your own", wat inhoudt dat u uw eigen drankjes mee mag nemen. Het is ooit in het leven geroepen voor restaurants die geen vergunning hebben om alcohol te schenken.
Australiërs eten graag buiten de deur. Afhankelijk van het restaurant, kleedt men zich vaak informeel. Fooien geven is over het algemeen niet standaard, maar wordt zeker gewaardeerd. Mocht u een fooi willen geven, dan is het gebruikelijk om 10% van de rekening te geven.
Vis en schaaldieren
Houdt u van vis? Dan is Australië echt de plek voor u! Een groot deel van de Australische cultuur draait om vis en schaaldieren. Zo vindt u hier onder meer vers gevangen kreeft, tonijn, oesters, sardientjes, zalm en garnalen. Vooral garnalen worden het hele jaar door gegeten. Er zijn tal van restaurants die gespecialiseerd zijn in visgerechten.
Houdt u van vlees?
Australiërs houden van een goed stuk vlees. Hun rundvlees wordt naar meer dan honderd landen over de hele wereld geëxporteerd. Naast rundvlees, zijn er allerlei bijzondere vleessoorten om te proberen, die u hier in Nederland niet op een menu zult tegenkomen. Wat dacht u van een krokodillen burger? Of een stukje emu? Misschien een biefstuk van kangoeroevlees?
Vegan en vegetarisch
Bent u veganist of vegetariër? Geen zorgen, ook dan heeft Australië u genoeg te bieden! Meer dan 2,5 miljoen Australiërs zijn vegetariër, dus in de meeste eetgelegenheden kunt u terecht voor een lekkere vegan of vegetarische maaltijd.
Koffie
U denkt misschien dat wij Nederlanders een koffiecultuur hebben, maar dan heeft u nog geen kennis gemaakt met de koffie in Australië! Op bijna elke straathoek van Australische steden kunt u genieten van een heerlijke kop koffie, of u kunt er een meenemen voor onderweg. Populair is de zogenaamde ‘flat white’, koffie met veel melk, maar er zijn ook tal van speciale koffievariaties om te proberen.
Wijn
Australië kent meer dan zestig wijnregio’s. Het merendeel is te vinden in de staten Victoria en New South Wales. De meest bekende zijn de Hunter Valley, Barossa Valley, Margaret River en Yarra Valley.
Australië is de vijfde grootste wijnexporteur ter wereld. Het land is succesvol in het verbouwen van diverse druivensoorten, maar Shiraz is wel een speciale vermelding waard. Welke wijnsoort is uw favoriet?
Ontdek meer over Australië
Musea in Australië
Het is misschien niet zo bekend, maar Australië heeft een groot aantal zeer interessante musea. U vindt ze vooral… lees meer
Praktische informatie
Alle praktische informatie voor uw reis naar Australië hebben we voor u op een rijtje gezet. Heeft u nog vragen,… lees meer
Kom een stap dichterbij uw droomreis
Er is meer mogelijk dan u denkt!
Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.
Contact
Ontwerp uw droomreis wanneer het u uitkomt: overdag of 's avonds, doordeweeks of in het weekend, bij ons op kantoor of bij u thuis. U kunt ons telefonisch bereiken tot 21:00 uur.