Bbq dinner | New Zealand holiday
Bbq dinner | New Zealand holiday
Culinair

Eten en drinken Nieuw-Zeeland

Zeggen we Nieuw-Zeeland, dan zeggen we ongerepte natuur, mooie autoroutes, Maori cultuur en gastvrije locals. Maar wist u dat Nieuw-Zeeland ook culinaire hoogstandjes kent? Zo staan de Nieuw-Zeelanders het liefst de hele dag achter hun Kiwi, de naam die zij geven aan hun barbecue. Maar Nieuw-Zeeland kent ook een van ’s werelds beste oesters, heerlijke wijnen en de unieke keuken van de Maori. Proeft u mee?

Eten in Nieuw-Zeeland? Dit zijn de lokale delicatessen

Van een knus eetcafé tot een luxe restaurant: overal staan de Nieuw-Zeelanders klaar om u het culinaire Nieuw-Zeeland te laten proeven. Zij zijn namelijk niet alleen trots op de mooie bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland, maar ook op de lokale delicatessen. Wij zetten er een aantal voor u op een rij.

Bluff Oysters: de bekendste oesters van Nieuw-Zeeland

De parel van het zuiden worden de Bluff Oysters genoemd, maar eigenlijk zijn het de beste oesters binnen de oesterwereld. Deze oesters komen uit het plaatsje Bluff, ook wel bekend als de oudste Europese nederzetting en het vertrekpunt naar Stewart Island. Het oesterseizoen is van maart tot augustus en in mei vindt het Bluff Oyster Festival plaats.

Fresh oysters in Bluff | New Zealand holiday
© TravelEssence

Britse invloeden: Fish and Chips

Qua eten in Nieuw-Zeeland zijn de Britse invloeden ook terug te zien. Fish and Chips zijn namelijk nog altijd een Nieuw-Zeelandse delicatessen. Hiervoor geldt wel dat alleen de echte Fish and Chips lekker zijn. U gaat daarvoor naar een van de viswinkels. De verse vissoorten verschillende van Hapuku, Cod Terakhi, Roughy en Dory. Houdt u niet zo van vis? Dan is de gepaneerde hotdog op een stokje een goede optie. Om dit gerecht af te maken, drinkt u er een gember biertje bij.

Fish and chips | New Zealand holiday
Gaten in het zand gegraven op Hot Water Beach in de Coromandel
© Graeme Murray

Meat pie: de traditionele hartige taartjes

Wij hebben stroopwafels, oliebollen en stamppot. De Nieuw-Zeelanders hebben de hartige pie’s. Dit zijn met de hand gemaakte bladerdeegtaartjes met vlees en/of groente vulling. Ze zijn er al voor een dollar, maar net als bij de Fish and Chips geldt dat alleen de echte lekker zijn. De prijswinnende vindt u bij The Famous Sheffield’s Pie Shop op zo’n drie kwartier rijden van Christchurch.

New Zealand pies | New Zealand holiday
© Fitnish media

Whitebait pancakes: ‘very lekker’

Volgens Crazy Pete en Geraldine van 3 op Reis zijn de whitebait pancakes erg lekker, ook al klinkt dat misschien niet zo. Zo’n pannenkoek wordt namelijk gemaakt op de barbecue met rauwe witvis en een geklutst ei. Deze rauwe vis komt uit de rivieren en is slechts twee maanden per jaar te vangen. Een unieke vissoort dus, waarvoor u zo’n zeventig dollar per kilo betaalt. In het fragment van 3 op Reis ziet u bij minuut 7:42 hoe Pete een whitebait pancake maakt.

Man doet aan vliegvissen in een rivier in Wanaka Nieuw-Zeeland

Ontdek de Maori keuken met de Hangi

De Maori bereiden hun gerechten op een traditionele manier. Deze manier wordt Hangi genoemd, waarbij een kuil gegraven wordt om stenen in te verwarmen. Zodra deze heet genoeg zijn, worden er producten toegevoegd, zoals aardappelen, groente en vlees. Vervolgens worden er bladeren over de kuil gelegd en wordt de boel gestoomd met water. Om de stoom niet te laten ontsnappen wordt er nog eens aarde over de kuil gegooid. Na zo’n veertig minuten wachten staat er een vegetarische maaltijd voor u klaar. Houdt u meer van vlees? Dan moet u voor een klein stukje vlees twee uur wachten en voor een groot stuk vlees zeker vier uur.

Traditional Hangi | New Zealand holiday

Handig om te weten als u uit eten gaat in Nieuw-Zeeland

Niet alle restaurants in Nieuw-Zeeland hebben een vergunning voor het schenken van alcohol, waardoor u onder de regel ‘Bring Your Own’ uw eigen drank mag meenemen als u uit eten gaat. Daarnaast is de dresscode voor het uiteten gaan vrij informeel. U hoeft dus niet chic gekleed te gaan als u een hapje wil gaan eten in Nieuw-Zeeland. Wat wel gewaardeerd wordt is het geven van fooi. Net als in Nederland is het hier gebruikelijk om een fooi van ongeveer 10% van de totaalprijs te geven.

Wij snappen ook heel goed dat u tijdens zo’n lange reis door Nieuw-Zeeland niet elke avond uit eten wil gaan. Daarom kijken veel hosts er naar uit de lekkerste maaltijden voor u te bereiden en hebben de meeste accommodaties de mogelijkheid om zelf te koken. En geloof ons, u zult zich zo ook meer thuis voelen in Nieuw-Zeeland. De supermarkten zijn overal in Nieuw-Zeeland te vinden en hebben een ruim aanbod. Houd er wel rekening mee dat sommige accommodaties erg afgelegen liggen en dat u voor aankomst boodschappen dient te doen bij het dichtstbijzijnde dorpje.

Een chef-kok giet jus over een culinair hoofdgerecht met lamsrack

Top vijf wijngebieden in Nieuw-Zeeland

Vergeleken met Frankrijk is Nieuw-Zeeland een jong wijnland, maar waar Frankrijk er eeuwen over heeft gedaan om tot perfecte wijnen te komen, heeft Nieuw-Zeeland in nog geen dertig jaar een sterke reputatie weten te bemachtigen in de internationale wijnwereld. Het land heeft een tiental wijngebieden die over het Noordereiland en Zuidereiland verspreid liggen. Maar waar drinkt u de beste wijnen van het land? Wij zetten de vijf beste wijngebieden voor u op een rijtje:

  • Marlborough: heeft u weleens een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc gedronken? Dan kwam deze waarschijnlijk uit de wijnregio Marlborough. Met een productie van maar liefst 70% aan Nieuw-Zeelandse wijnen is dit namelijk het bekendste wijngebied van Nieuw-Zeeland.
  • Hawke’s Bay: dit is de oudste wijnstreek van Nieuw-Zeeland. Maar met 72 wijnhuizen is het ook de op twee na grootste wijnregio, waar de rode varianten domineren, zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Syrah.
  • Central Otago: na Bourgondië in Frankrijk is dit wijngebied een van de beste regio’s ter wereld voor Pinot Noir.
  • Gisborne: dit is de Chardonnay-hoofdstad van Nieuw-Zeeland en heeft de meest oostelijke wijngaarden ter wereld.
  • Canterbury: de twee belangrijkste wijngebieden in deze regio’s zijn Waipara Valley en de vlaktes rondom Christchurch. Bent u een liefhebber van Chardonnay, Riesling en Pinot Noir? Dan kunt u in deze wijngebieden uw hart ophalen.

Ontdek meer over Nieuw-Zeeland

Alle praktische informatie voor uw reis naar Nieuw-Zeeland hebben we voor u op een rijtje gezet. Van visum aavraag… lees meer

Van alle musea in Nieuw-Zeeland staat Te Papa Tongarewa met stip bovenaan. Het staat in de hoofdstad Wellington en… lees meer

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.