Rondspringende kangoeroes, koala’s, dolfijnen en vogelbekdieren. Dat er schattige dieren in Australië leven is een feit, maar het land vormt ook de thuisbasis van ‘s werelds gevaarlijkste en giftigste dieren. Wij stellen de engste Australische dieren aan u voor en vertellen wat u moet doen om er geen tegen te komen.
Zoutwaterkrokodil
Australië kent zowel zoet - als zoutwaterkrokodillen. De zoutwaterkrokodil – ook wel Salty genoemd – komt voor in de wateren van het noorden van Australië, in de staten West-Australia, Queensland en Northern Territory. Het noorden staat dan ook bekend als “Crocodile Country.” Zoutwaterkrokodillen leven zowel in zoet als in zout water en kunnen tot zeven meter lang worden.
In het water zijn de krokodillen op hun snelst en best. Zodra een prooi binnen het bereik van de krokodil komt, maakt deze een enorme sprong uit het water om zijn prooi te grijpen. Vandaar dat er op veel plekken in het noordelijke deel van Australië borden staan met waarschuwingen dat u er niet kunt zwemmen of beter niet al te dicht bij de waterkant kunt komen. Twijfelt u over een gebied? Vraag dan bij de locals over krokodillen in het gebied. Zij weten precies hoe de lokale situatie is en welke gebieden u het beste kunt vermijden.
Er zijn ook diverse plekken waar u op een verantwoorde manier krokodillen van redelijk dichtbij kunt bewonderen. Ga bijvoorbeeld drie dagen lang met een gids op kajakavontuur over de Katherine River. U verlaat het drukke Nitmiluk National Park en trekt de wildernis in. Onderweg spot u krokodillen, slangen en ander wildlife. Onno Aerden heeft dezelfde tocht gemaakt voor Man op Reis.
Slangen
Wanneer u door Australië reist, waarschuwt men altijd voor slangen. Niet zo gek als u bedenkt dat veel van de meest giftige en dodelijke slangen ter wereld in Australië voorkomen. Gelukkig vallen slangen niet zomaar aan. Bovendien hoeft een beet niet dodelijk te zijn als er op tijd een antigif wordt toegediend. Wanneer u gaat wandelen wordt het aangeraden om een lange broek en hoge, dichte schoenen te dragen. Wees ook extra voorzichtig wanneer u door hoog gras loopt. Mocht u een slang zien, blijf dan stilstaan tot de slang weggaat.
De oosterse bruine slang
De oosterse bruine slang is een van de meest giftige slangen ter wereld en is voornamelijk te vinden in de oostelijke delen van Australië. Ze houden zich graag op in stedelijke gebieden en op boerderijen. Let daarom extra op als u op een boerderij verblijft.
De slang is herkenbaar aan zijn bruine kleur, die soms richting zwart of donkergrijs neigt. Ze kunnen wel tot twee meter lang worden en staan bekend om hun snelheid. Vaak slaat de oosterse bruine slang op de vlucht als het met een mens wordt geconfronteerd, maar wanneer hij in het nauw wordt gedreven richt hij zich op in een s-bocht, klaar om aan te vallen.
Inlandse Taipan slang
De Inlandse Taipan wordt gezien als de meest giftige slang van Australië. De slang komt voor in centraal Australië en zijn beet geeft zoveel gif af dat het zo’n honderd mensen kan doden. Die wilt u dus liever niet tegenkomen. Gelukkig is deze slang erg schuw en laat hij zich zelden zien. Daarnaast zal de Inlandse Taipan eerst proberen te vluchten en pas aanvallen als hij geen andere uitweg meer heeft.
De witte haai
Haaien vindt u overal in de wateren van Australië, variërend van kleine rifhaaien tot de witte haai. Voornamelijk de witte haai is – mede dankzij de film Jaws – de bekendste en meest gevreesde haaiensoort. Niet zonder reden, want deze haai heeft de meeste haaienaanvallen op zijn geweten.
Witte haaien komen voornamelijk voor aan de zuid- en oostkust van Australië, maar er zijn ook een aantal gesignaleerd voor de kust van Western Australia. Maar laat u zich hierdoor zeker niet weerhouden om te zwemmen in de zee. Een haaienaanval blijft zeldzaam en bij veel stranden zien strandwachters er op toe dat er geen haaien in de buurt zijn.
Kwallen
De haai is niet het enige gevaarlijke dier waarvoor u moet oppassen wanneer u gaat zwemmen in zee. Voor de kust van Australië leven ook een aantal giftige kwallen die u liever niet tegenkomt. Er is echter een prima waarschuwingssysteem zodat u niet onverhoopt op een plek gaat zwemmen waar ze voorkomen. Op veel stranden wordt het aangegeven waar u beter een duik in het water kunt overslaan. Bovendien zijn er een aantal stranden waar netten in het water zijn geplaatst die de kwallen buiten houden. Ook kunt u een stinger suit kopen. Dit is een dun wetsuit dat uw lichaam tegen de tentakels beschermt.
Box Jellyfish
Voor de kust van Australië leeft het meest giftige dier ter wereld: de box jellyfish. Deze kwal – ook wel bekend als kubuskwal of stinger – heeft vijftien lange tentakels die vol met dodelijk gif zitten. Stingers komen het hele jaar voor aan de kust van het Northern Territory en langs de oostkust van Australië tussen november en april. Het noordelijke deel van Queensland is alleen in juni en juli stingervrij.
Kom een stap dichterbij uw droomreis
Er is meer mogelijk dan u denkt!
Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.Irukandji
De irukandji is bijna niet te zien, maar deze kwal kan giftige steken geven. Ze komen in hetzelfde gebied voor als de box jellyfish.
Spinnen
Spinnen zijn de grootste angst voor de meeste mensen. Helaas heeft Australië spinnen in overvloed, waarvan er een aantal giftig zijn.
Funnelweb Spider
Deze giftige spin leeft in en rondom Sydney. Een beet kan dodelijk zijn, maar gelukkig is behandeling mogelijk met een antigif. Ze houden zich graag op in beschutte plekken zoals stukken hout of tussen stenen.
Redback Spider
De roodrugspin is één van de meest dodelijke spinnen ter wereld. Ze worden niet groter dan drie centimeter en hebben een kenmerkende rode streep of ruit op hun zwarte rug. Ondanks het kleine lijfje, hebben ze veel gif in zich. Deze spin komt voor in heel Australië en voelt zich thuis op donkere plekken. Kijk bij een toiletbezoek altijd onder de rand, een bekende schuilplaats van deze spin.
De kangoeroe, het meest gevaarlijke dier van Australië
Gelukkig is de kans dat u in aanraking komt met een van bovenstaande dieren klein. De kans dat een kangoeroe vanuit de bush plotseling voor uw auto opduikt, is groter. Dit iconische dier kan dus een behoorlijke lastpak zijn als u niet goed oplet tijdens het rijden.
Ontdek meer reisverhalen
In de TravelEssence-serie "Liefdesverklaringen aan Down Under" delen onze reisadviseurs en collega's enkele van… lees meer
Op 4 januari reden we over State Highway 7 naar onze volgende accommodatie. Deze weg staat ook wel bekend als… lees meer
Kom een stap dichterbij uw droomreis
Er is meer mogelijk dan u denkt!
Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.Contact
Ontwerp uw droomreis wanneer het u uitkomt: overdag of 's avonds, doordeweeks of in het weekend, bij ons op kantoor of bij u thuis. U kunt ons telefonisch bereiken tot 21:00 uur.