Een close-up van een kiwi in Nieuw-Zeeland
Een close-up van een kiwi in Nieuw-Zeeland

Top 8 meest bijzondere dieren in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een land vol met dieren en dat is dan ook een van de vele redenen om een rondreis door Nieuw-Zeeland te maken. Het ontstaan van het unieke dierenleven gaat ver terug in de tijd. Zo kende Nieuw-Zeeland zeker 300 vogelsoorten voor de eerste Europeanen in de 18de eeuw kwamen. Nog steeds leven er vogels in Nieuw-Zeeland die nergens anders ter wereld voorkomen en hierdoor thuishoren in het rijtje meest bijzondere dieren in Nieuw-Zeeland. Of wat dacht u van ‘the living dinosaur’, een reptiel uit de prehistorie? Ook dit bijzondere Nieuw-Zeelandse dier leeft hier nog. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de waterdieren langs de Nieuw-Zeelandse kusten.

Dit zijn de meest bijzondere dieren in Nieuw-Zeeland

1. Brughagedissen (Tuatara)

De Brughagedis of de Tuatara is niet zomaar een hagedis. Nee, het is de enige overlevende onder de reptielen uit het dinosaurus tijdperk. Het is een afstammeling uit de prehistorie, een levend fossiel. De Tuatara stamt uit de oertijd en bestaat al zeker 220 miljoen jaar. Het reptiel met de drie ogen leeft nog maar weinig in het wild. U vindt ze slechts op een aantal eilanden, namelijk op Stephens Island en Poor Knights Islands. Op Stephens Island leeft maar liefst 90% van de totale populatie, maar dit eiland is moeilijk bereikbaar. De Poor Knights Islands zijn zelfs helemaal niet toegankelijk voor de mens. Gelukkig kunt u dit bijzondere Nieuw-Zeelandse dier ook op andere plekken bewonderen:

2. Fiordland Kuifpinguïn (Fiordland Crested Penguin)

De meest zeldzame pinguïn ter wereld is de Fiordland Kuifpinguïn met Fiordland National Park als thuisbasis. Deze middelgrote pinguïn is zwart met een blauwe glans, een witte buik en een zwarte kop met drie tot zes witte strepen op de wang. Het meest opvallende aan deze Fiordland Kuifpinguïn zijn de enorme goudgele wenkbrauwen die doen denken aan een kuif. Deze wenkbrauwen en de witte strepen op de wangen maken deze pinguïn zo bijzonder.

3. Nieuw-Zeelandse zeeleeuw (Hooker’s Sea Lion)

Een van de meest bedreigde en grootste zeeleeuwen ter wereld vindt u in de zee ten zuiden van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Dit bijzondere dier ligt vaak zonnebadend aan de oevers van het schiereiland Otago en in The Catlins. De Hooker’s Sea Lion herkent u aan een vrij kleine kop met een vachtkleur die verschilt per leeftijd en geslacht. Zo hebben de mannetjes een donkerbruine tot zwarte vacht. De manen om de nek zijn donker met een zilvergrijze glans. De vrouwtjes en jonge dieren hebben een zilvergrijze of bruingrijze vacht. Ook de jongere mannetjes hebben die kleur. Zij doorlopen daarna een fase van een roodbruine vacht, voordat ze dezelfde vachtkleur als papa krijgen. Zo ziet papa er, een beetje zanderig, uit:

4. Hectordolfijn (Hector’s Dolphin)

De Hectordolfijn is de kleinste dolfijn ter wereld. U kunt de Hectordolfijn herkennen aan een grijze rug met een ronde zwarte rugvin. Ook de staart, de flippers en de vlek net achter het spuitgat zijn zwart. De jongen van de Hectordolfijn zijn tot ongeveer zes maanden een stuk donkerder grijs dan de volwassen dolfijnen. Nog meer kenmerken zijn het speelse gedrag, groepjes van zo’n twee tot acht dolfijnen en een lengte tussen de 1,0 en 1,5 meter. Het leefgebied van de Hectordolfijn is in baaien en riviermondingen in Nieuw-Zeeland. Vaak is het leefgebied niet verder dan acht kilometer van de kust en minder dan 100 meter diep. In de haven van Akaroa, vlak bij Christchurch, heeft u de meeste kans om deze bijzondere dolfijnen te spotten.

Dolfijnen springen uit het water bij Kaikoura
© Hans Wijker

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.

5. Nieuw-Zeelandse vleermuis (Lesser Short-Tailed Bat of Mystacina tuberculata)

De Nieuw-Zeelandse vleermuis is een van de weinige inheemse landzoogdieren en alleen te vinden in Nieuw-Zeeland. Deze vleermuis is een bedreigde diersoort en komt maar op een paar plekken in Nieuw-Zeeland voor. Bij vleermuizen denkt u waarschijnlijk aan vliegen, maar niets is minder waar bij de Nieuw-Zeelandse vleermuis. Hij kan wel vliegen, maar doet dit eigenlijk niet. Deze vleermuis leeft namelijk vooral op het land, kruipt over de grond en klimt in bomen. Kijk maar:

6. Kiwi vogel, de bekendste Nieuw-Zeelandse vogel

De allereerste bewoner en het symbool van Nieuw-Zeeland is de Kiwi vogel. Deze zeldzame Nieuw-Zeelandse vogel is de kleinste loopvogel en is alleen te vinden in Nieuw-Zeeland. Een vrij bijzonder Nieuw-Zeelands dier dus. Ondanks de bekendheid van de Kiwi moet u veel geduld hebben om deze vogel te spotten. Het is een schuwe nachtvogel die zich niet graag laat zien. De meeste kans om deze Nieuw-Zeelandse vogel in het wild te zien is op Kapiti Island. Meer weten over de Kiwi vogel? Alles over het leefgebied, de kenmerken en de verschillende soorten leest u in ons blog ‘Kiwi-alert: alles over deze zeldzame vogels in Nieuw-Zeeland’.

Een kiwi in Nieuw-Zeeland
© TravelEssence

7. Geeloogpinguïn (Yellow-Eyed Penguins)

Zoals de meeste pinguïns heeft ook de geeloogpinguïn een witte buik en een zwarte rug. Maar wat deze pinguïn zo bijzonder maakt, zijn de gele ogen en de helder gele streep die vanaf de snavel over de kop loopt. Door de Maori wordt de geeloogpinguïn ‘Hoiho’ genoemd, wat luidruchtig betekent. Met hun schelle geschreeuw en het hoge piepgeluid van de kuikens kunnen deze pinguïns ook veel geluid produceren. De geeloogpinguïn is een schuwe vogel. Ze bouwen hun nest op plaatsen met bos en laag struikgewas, zodat anderen geen zicht hebben op het nest. Elk jaar in september nestelen ze twee eieren op dezelfde plek. Anderhalve maand later komen de eieren uit, nadat de ouders het uitbroeden hebben afgewisseld. Als bedreigde vogelsoort leeft de geeloogpinguïn voornamelijk in het zuidoosten van Nieuw-Zeeland, op Stewart Island en op Banks Peninsula vlak bij Akaroa.

Yellow-eyed penguin | New Zealand wildlife

8. Kea vogel

Naast de Kiwi behoort ook de Kea als vogel tot de meest bijzondere dieren in Nieuw-Zeeland. Waarom? Omdat de Kea de enige bergpapegaai ter wereld is. De Kea leeft op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland in bossen, berggebieden en graslanden. Bezoekt u Mount Cook, Arthur’s Pass National Park of Fiordland National Park? Dan heeft u de kans deze Nieuw-Zeelandse vogel te spotten. Op het eerste gezicht lijkt de vogel groen, maar als hij gaat vliegen wordt ook het feloranje onder de vleugels zichtbaar. De Kea is de nieuwsgierigste en slimste soort onder de papegaaien. Maar ook vrij eigenaardig en brutaal. Uit theorie blijkt dat deze Nieuw-Zeelandse vogel zich zo’n 10.000 jaar geleden heeft moeten aanpassen aan het veranderende klimaat van de ijstijd. Dit typeert al het gedrag van de Kea. Dan is de Kea, in tegenstelling tot andere papegaaisoorten, ook nog eens een omnivoor. Zij eten zowel dierlijk als plantaardig voedsel om te overleven.

Bijzondere plekken met meer Nieuw-Zeelandse dieren

Wist u dat Nieuw-Zeeland de grootste jan-van-gent kolonie kent bij Cape Kidnappers op het Noordereiland? Zo’n 15.000 van deze zeevogels strijken hier neer en u kunt ze het beste bezoeken van november tot en met februari. Wist u ook dat u in Nieuw-Zeeland het gehele jaar door walvissen kunt spotten? De speciale stroming met het voedselrijke water in Kaikoura maken dit mogelijk. Oh, en er zijn 76 soorten walvissen en dolfijnen ter wereld, waarvan er 35 in Nieuw-Zeeland leven.

Benieuwd naar de bijzondere dieren in Australië? Eerder al selecteerden wij er tien voor u.

Ontdek meer reisverhalen

Janne

'Mama voorstellen aan mijn nieuwe liefde'

Het was eindelijk zover; mama kwam naar Nieuw-Zeeland. Na zes maanden in mijn eentje aan de andere kant van de… lees meer

Man op reis wijn2

Man op reis in Nieuw-Zeeland: wijndomein

“Er wonen bijna 150 duizend Chinezen in Auckland; een op de tien inwoners is een Chinees.” Harvie Ferguson wrijft… lees meer

Kom een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Neem contact met ons op voor de beste tips en adviezen, of bezoek een van onze gratis online presentaties. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.